понедељак, 24. октобар 2011.

Proganjaju me crvene cipele

Od kako sam je prvi put uzela u ruke i rekla :"Lola moja mala", jasno mi je bilo da sve ono napisano u knjigama bas i nema veze sa stvarnim zivotom i situacijama kroz koje svakodnevno prolazimo.
Kad je prohodala normalno je bilo da joj uz sva raspolziva sredstva zastrasivanja, ukljucujuci pretnje batinama, objasnim da niposto ne sme da dira uticnice ili nedajboze nesto gura u njih. I ma koliko taj period prohodavanja izgledao tesko, i svo ono jurcanje za njom u pokusaju da podmetnem ruku pod glavu koja ide ka cosku stola, iz ove perpspektive je macji kasalj u odnosu na ovo sada, kada moja mala Lola, jos malo pa sesnaetsogodisnjakinja, prohodava po drugi, ali ovaj put na visokim potpeticama. Ona uci , a ja opet poturam ruke i pokusavam da je zastitim od padova i coskova koji mozda i ne postoje nigde osim u mojoj glavi. U njenoj, koja je sada verovatno negde medju oblacima, a gde drugo i da bude u tim godinama :), ih sigurno nema, ali ovde kod mene na zemlji, hmm, neki iza svakog ugla viri.
Prve ciple tj. sandale sa viskom potpeticom smo kupli za maturu, malu maturu, i tada sam se zaista trudila da preksocim( ili bar svedem na razumnu meru:)) ono "u moje vreme....".
Onda su prosle jeseni na red dosle crne, sa stiklom od jedno davanaest cantimetara, ali onako bas elegenatne. Da ne nosi dva broja manje od mene mozda bih cak pokusala i ja da hodam na njima, ono cisto da vidim kako je to.:) Tata je naravno odmah saopstio kako to nije za nju, kao je rano, ali ja sam se trudila da mu objasnim, ubedjujuci i sebe pri tom, da sve njene drugarice nose takve i da je to nova, njihova moda, a da se od nas i ne ocekuje da nam se to previse svidja , kao sto se ni nasim matorcima nije svidjalo ono na sta smo mi otkidali. Bar mojima nije. Pogotovo tati koji nije mogao da se nacudi mojim tri broja vecim majicama ili koznoj mini suknji preko sirokih pantalona.
Ubedim ja dragog, ubedim i sebe, misleci da smo taj problem resili, ali jeste kako da ne.

Pre tri nedelje vratim se sa puta, a ona me sa vrata doceka pricom o novim cipelama koje je kupila dok mi nismo bili tu. Kako su predivne, kako je bas takve zeljela, a i trebaju joj, jer jelte malo su one jedne crne. Jos mi kaze da ih je kupila u Offise shoes-u, prodavnici koja drzi cipele koje se meni uglavnom svidjaju. Ne sluteci sta me ceka obradujem se jer znam koliko je inace teska kad je kupivna u pitanju, pa mi jos i drago sto je pronasla nesto sto joj se svidja, a i sto sam to trazenje ja ovaj put izbegla. :D
Otrci ona u sobu i sva sretna doleprsa sa kutijom koju kad otvorih umal me infarkt ne strefi.
Izvadim jednu, jos uvek ne verujuci da se bas TO mojoj ceri svidja, i pocnem da je zagledam sa svih strana. Ne znam je li mi uzasnija bila platforma od jedno bar dva centimetra ili lakovana stikla od jedno petnaest!

"Ovo sutra vracas nazad " jedva izustih, jos uvek pod utiskom crvenih cipela koje kao da su upravo skinute sa noga neke grand pevaljke ili ...uh bolje da stanem.
Optuzi moja cerka mene da je to zato sto su te boje, uz pominjanje patnje iz ranog detinjstva kad nisam htela da joj kupim crvene lakovane ( ja se toga ne secam, a secam se da je imala i plave i crne, i to koje je sama birala, majke mi) i da je to zato sto ja ne volim crvenu boju.
Na moj odgovor kako to nije tacno i da ako hoce crvene cipele moze moje kikersice da pozajmi kad god hoce, prezrivo mi je odgovorila da TO nisu cipele i da joj nije jasno sta ja lepo vidim u njima.
Posle je pokusala da iskamci zamenu za iste , ali drap, ali ne, ovaj put sam bila nepopustljiva.
Na pameti su mi stalno bile slike onih polugolih devojcica za koje se kad ih vidim takve uvek pitam boze dragi imaju li ova deca majku.

Elem od tada me proganjaju crvene cipele koje Lola verovatno nikada nece zaboraviti, a izgleda ni ja. :)
Sve cinjenice, kad pokusam razumno da sagledam, mi govore da sam ispravo postupila, ali opet...Malo, malo, pa uhvatim sebe kako o tome razmisljam, i kako me hvata panika od crvenih cipela koje nas tek cekaju i stvari koje su nazigled beznacajne, a ustvari i te kako vazne.

P.S.

Ovaj tekst je napisan sa nadom da ce ga Lola procitati , i ako ne sad, bar jednog dana, shvatiti da radim samo ono sto mislim da je za nju dobro.
I da je ni ove , a i ni jedne druge crvene cipele kojih ce sigurno jos biti, nece odvesti korak od , vec ka meni.


40 коментара:

  1. E draga Natasa, neka ovaj vas nesporazum bude jedini...

    Sta bi sa cipelama? Vracene?

    ОдговориИзбриши
  2. Eh, bilo bi lepo, ali cisto sumnjam. Znas i sam iz iskustva kako to ide. :)
    Vracene, naravno. Mislila sam da je to jasno iz price. :D

    Ima li ovde edit komentara?

    ОдговориИзбриши
  3. @ma li ovde edit komentara?
    NEMA!

    Pjz kad JA TEBE sad ucim, eto kud ide ovaj zivot, cccc :)))

    @Vracene, naravno.

    Surova si, stvarno. Nisi valjda mislila da ce i tvoje dete nositi martinke i kikersice?
    Iz iskustva, kao neko ko nije izlazio iz kikesrica, tuznog srca i duse ti kazem da imam dva najveca moguca sminkera (sinove) koje sam mogla da dobijem. Poptuno te razumem :)))

    ОдговориИзбриши
  4. Ne, majke mi nisam ocekivala da joj se svidja isto sto i meni. Cak i volim sto je u totalno drugom fazonu, a ne neka mamina kopija (ili se samo tesim :D).
    Ovo je stvarno bila u pitanju crta koja nema veze sa svidjanjem, vec sa osnovnom pristojnoscu.
    Jbg ja i dalje ne mogu da prihvatim kao normalno da klinke od 15, 16 godina hodaju u ovakvim cipelama.
    http://www.officeshoes.rs/modeli/Jesen-Zima-2011/701073-b-15_red.jpg
    Pih za edit.

    ОдговориИзбриши
  5. Hej, pa cipele su stvarno extra, mislm ko u njima moze da hoda?

    Kod mene je potpuno obrnuto bilo, moja majka je izuzetno elegantna zena bila, ona moje kikersice nije mogla da podnese, nikako, a tek kosulje iz maharane, strasno. Dan danas se setim njene face kad mi je videla dvanadest pari spagerca, raznih boja, iz Italije kad sam donela. Ona ocekivala neke Batine cipele...

    ОдговориИзбриши
  6. Prvo da te pozdravim a sad odoh na čitanje. Ustvari ne znam šta bih pre :)

    ОдговориИзбриши
  7. pojavili se svi moji pratioci. jeeee. :)))
    cass juce sam mislila na tebe i na sajam knjiga.
    eh, ta dobra stara vremena. :P

    ОдговориИзбриши
  8. Ako će te utešiti vratila bi ih i ja :)
    Rekla si da se tu ne radi o dopadanju već o pristojnosti. Iz njene vizure se radi o dopadanju i samo dopadanju a iz naše pre svega o pristojnosti. E tu je kvaka o koju se očešemo svaki put. Koliko god sad bila ljuta na tebe ukapiraće da joj ti zaista želiš sve najbolje.
    Pišem ovo i pitam se zašto smo mi žene dozvolile da taj detalj kao što su cipele na platformu i štiklu vezujemo za one filmove. Možda bi ih trebalo rehabilitovati :)

    A da ti ne pričam kakve sve devetogodišnje devojčice dolaze na dečije rođendane. Nema ovde smajlila koji se krsti :(
    Ova moja pored njih izgleda kao beba :)

    ОдговориИзбриши
  9. Pojavili se :)

    Sve kruži, sve se menja pa cenim da ću se i ja vratiti :)

    Na sajmu sam ceo vikend. Radim sa Pecom, on ima izložbeni prostor u hali 2. Ako dolaziš za vikend zvrcni me da se vidimo. Poziv važi i za DiIM :)

    ОдговориИзбриши
  10. "Pišem ovo i pitam se zašto smo mi žene dozvolile da taj detalj kao što su cipele na platformu i štiklu vezujemo za one filmove. Možda bi ih trebalo rehabilitovati :)"
    To je mozda za neki drugi blog, ali taj ne verujem da cu ja pisati. :)

    Meni su pre svega ruzune, vecina njih, i uopste ne znam kome bi lepo pristajale i u kojoj situaciji.
    Pricam o platformama koje su iz sezone u sezonu sve vise. Stikla je nesto drugo i ona mi je sasvim ok.
    Mislim da to jesu godine u kojima treba da se uci hodanje na viskoim potpeticama i ko to tad ne uradi, kao ja na primer, ne nauci nikad.:)

    Na sajam planirala sutra, u sredu, ako ozdravim. I Aleksu i mene capio neki odvratni virus sa kasljem. Mozda i odgodim za subotu i onda se javljam naravno. Mislim mozda se necemo prepoznati, pa da se precizno dogovorimo. :P

    Hm, sve kruzi, a vrati se tacno tamo gde treba, ako treba. :)
    http://www.youtube.com/watch?v=OzQkX-IZDbQ&feature=related

    ОдговориИзбриши
  11. ja se secam da sam jurio ovakve i ovakve i nisam se smirio dok ih nisam kupio.

    u ove tvoje crvene se slabo razumem :p

    ОдговориИзбриши
  12. @cass

    drago mi je da vidim da si ziva i zdrava ;)

    ОдговориИзбриши
  13. Kako si uspeo da ostavis link ispod reci?
    Ja se ovde uopste ne snalazim. Razmazio me admin na jednom drugom blogu gde je to sve nacrtano.:)

    Ma ja jos uvek jurim takve, za sta uopste ne mislim da je pohvalno, ali necemo sad o meni. :P

    Ne znam da li je razumljivo iz teksta, ali stvarno pokusavam da budem objektivna i da moje sugestije njoj ne budu zasnovane na tome sta se meni dopada ili ne dopada. Ni ja naravno nisam oblacila ono sto se svidja mojom mami vec meni i secam se da mi nije bilo jasno sta ima protiv mojih patika izlepljenih komadicima teksasa i koze, na koje se zgrazavala i u kojima mi je bilo zabranjeno da idem u skolu. To sam dozivljavala kao atak na " simbol moje individulanost i vere u licnu slobodu". :D
    Jbg ja u crvenim stiklama na platformu to ne vidim i pitam se da li gresim. :)

    ОдговориИзбриши
  14. pogledaj ovde za link :p

    razumljivo je sve osim ovoga:
    "Izvadim jednu, jos uvek ne verujuci da se bas TO mojoj ceri svidja, i pocnem da je zagledam sa svih strana."
    ja mislim da sam te shvatio, ali kad ima mnogo emocija i kad se objekat svede na pokaznu zamenicu, oni koji ne veruju da lepo izgledaju bez takvih cipela, mozda ce ako izostane dobro objasnjenje verovati jos manje.

    ОдговориИзбриши
  15. @ casiopeja, mislim gde si ti? Nadam se da cu moci da prihvatim poziv, tj valjda me nista nece spreciti da za vikend dodjem do Sajma :)))

    @ 112358oo, pajz kad sam htela da te pitam za caku za link :))) Ponosni sam vlasnik, svetlo plavih-plitkih starki :)

    @ natasa, zao mi je sto nemas snimak, zanima me tvoja faca kad ti se Lola hvali sta je kupila i pokazuje. Neprocenjivo !!!

    ОдговориИзбриши
  16. napisala sam bila kilometarski komentar,
    sa sve obrazloženjima,

    pa zeznula nešto, mačka mi skače po tastaturi, pa ne mogu opet,
    ukratko: ma kako su tebi cipele grozne, mislim da si pogrešila, jer mnogo je važnije gde bi u njima išla nego kako one izgledaju, ja tipujem da su ostale u posedu, bile bi obuvene par puta, i razumevanje među vama ostalo nenarušeno.

    drago mi je što si ovde, vratiću se, ljubim.

    ОдговориИзбриши
  17. @ 112358oo
    Hvala za link!
    Dobila je objasnjenje.E sad koliko je dobro... :)

    @dusanovaiivanovamama
    Da sam znala sta me ceka pripremila bih kameru. :P
    @AlexDunja
    Bas steta, ali ako je ona lepa maca u pitanju sve oprosteno. :)

    Mozda si u pravu, ali ja ne znam za gde bi te cipele bile adekvatna obuca za devojcicu/devojku njenih godina.
    Ja se nadam da se nas dve i dalje razumemo (vec je i sama napravila par puta salu na racun svega toga), ali am sigurna da ih nikada nece zaboraviti. Mozda pri nekom narednom spominjanju pokleknem i priznam da sam pogresila. :)))

    ОдговориИзбриши
  18. @ 112358oo

    :) Drago je meni da te vidim ovde!

    @dusanovaiivanovamama

    Bilo bi lepo da se vidimo :)


    @ natasa

    Možda ja sednem i napišem nešto u odbranu crvenih cipela.
    Držim fige da što pre ozdravite a valjda ćemo se prepoznati kad se vidimo ;)

    ОдговориИзбриши
  19. e pa draga moja, prvo procitala i razumela te, onda otisla na sajt, videla cipele i sokirala se sta je tebe tu sokiralo? Pa kupi bilo koji modni casopis i vidi sta se nosi!!!!To sto si ti jos uvek u 2o stolecu nije Bojanin problem, nego tvoj. Ja bih ih ladno nosila. Cak sta vise, imam slicne samo su crne....

    ОдговориИзбриши
  20. :))))
    Hajde lepo priznaj da ovo vracas mojoj kcerki za one komplimente upucene tebi. :D
    Pa ti mozes da ih nosi, mislim ako se slazu tvoji ukucani:D, ali zar su za nju i tebe iste cipele? :)

    ОдговориИзбриши
  21. Pozdrav, za domaćicu Natašu i naravno za ostale goste, DiImamu ne znam gde da svrstam, ona svagde izgleda više kao domaćin nego kao gost :-)
    Što se crvenih cipelica tiče, samo da vam kažem, nije toj deci lako sa nama.

    ОдговориИзбриши
  22. @ nataša:))
    to je najlepše rešenje :))

    verujem da ona nema mesto, a da si ti
    šokirana napravila gaaf:))
    takve stvari dođu na svoje mesto:))

    ОдговориИзбриши
  23. Ovo iznad he odgovor za Goria.

    A za AD: uzdam se u to dolazenje na svoje mesto.:)

    Jedna prijateljica mi je okacila zanimljiv link na fejsu, ne znam jesi li videla, mada ti si svoj posao sto se takvih stvari tice zavrsila. :)

    http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2052947/Where-did-little-girl-Why-DIANA-APPLEYARDS-daughter-wanted-goth-10-ear-piercings.html

    ОдговориИзбриши
  24. da, da videla sam, i prošla,
    zato ti pričam,

    ovaj moj se bio obrijao do glave i pustio brkove.
    da se smrznep kad ga vidiš:))

    ja rekla: super, isti toni levin,
    svima ostalima bilo čudno, moja majka počela da plače,
    društvo se prenerazilo,

    brkovi otišli posle par dana kosa poraasla,
    to je sad anegdota.

    biće i vaše cipele.

    ОдговориИзбриши
  25. prvo mi bilo smesno… bas:))

    kod zapleta se zamislih malo, onako, drugarski.

    kulminacija me zatekla nespremnu nacisto: jos uvek zamisljam, moj me milko gleda u oci i zakljucuje, "TO (asics onitsuka tiger mexico 66 baja) nisu cipele!"

    srce mi se pocepalo na dvoje, natalie.

    osim toga, ako se to tebi desilo, onda ce, mozda, i meni!?:/

    ОдговориИзбриши
  26. @ Tb
    Ne mozda, vec sigurno. :D

    Neki geneticari tvrde da je veliki deo naseg ponasanja uslovljen genetikom, a neki da je u pitanju kulturoloski obrazac i vaspitanje.
    Kako god, oboje moze da posluzi kao opravdanje. :))

    Ovo je sala naravno.
    Mislim da i jeste najteze prepoznati kod sebe ponasanje po obrascu i ne primeniti ga, vec pronaci novo resenje. E sad da li ce ono biti bolje...:)

    ОдговориИзбриши
  27. To što se uopšte pitaš da li si pogrešila, to je neviđeni napredak u odnosu na generaciju naših roditelja:)

    Mnogo je fina ta granica između podrške detetovom osamostaljivanju i zabrane da se ne skrmbesa i "polomi glavu". Oni bi uvek da je podignu, mi da je spustimo (ili obrnuto:)

    Jedva čekam da porastu dovoljno da im prepustim sve odluke!

    Što se tiče cipela, dobro si postupila. Ne mora baš svaki nauk da bude glavom u zid.

    ОдговориИзбриши
  28. vidi, vidi ovde drustva:)))

    Bocvena na blogeru :O

    Natasa, hebale te cipele, danas sam se okrenula za zenom, imala je iste takve:)))

    Pomislila je ko zna sta, a ja sam crkla od smeha.

    26. октобар 2011. 16.20

    ОдговориИзбриши
  29. Rekoše mi da nisam dobro objasnio kako se postavlja link. Da probam još jednom :p

    Uputstvo za postavljanje linka

    ОдговориИзбриши
  30. @Jedva čekam da porastu dovoljno da im prepustim sve odluke!

    Meni su moji roditelji prepustili i moje i njihove odluke. To valjda ide sa godinama ;)

    ОдговориИзбриши
  31. E, Nataša, imala sam ja svojevremeno konflikte s roditeljima u vezi sa oblačenjem. Završili su se tako što sam sa 17 godina počela da držaim časove engleskog i sama sebi kupujem garderobu. Skromnu, ali svoju. ;) Elem, kako reče Bocvena, veliki je napredak to što se mi pitamo da li grešimo, za razliku od starijih generacija koje su samo uzdavala naredjenija.

    Drago mi je što sam te našla ovde anyway, čitamo se!

    ОдговориИзбриши
  32. @bocvena
    "To što se uopšte pitaš da li si pogrešila, to je neviđeni napredak u odnosu na generaciju naših roditelja:)"
    Znaci na isti nacin se tesimo. :D

    @112358oo
    "Meni su moji roditelji prepustili i moje i njihove odluke. To valjda ide sa godinama ;)"

    Nekad i ne. Ima ljudi koji to rade celi zivot.
    Jbg nekad je najlakse prepustiti drugom da donosi odluke, a onda za sve sto nije dobro imas koga da krivis. Najgore mi kad to jos zakumfliraju u nesto drugo, pa ti treba vremena da skontas sta rade.

    Ovo za link cemo morati preko chata. :)

    @duchesse
    Razmisljam da li da brisem ovaj tvoj komentar ili da ga ostavim. Ne daji detetu svakakve predloge. :)))
    Salim se, ovde ne bi pomoglo cije god da su pare bile u pitanju.
    Nisam u fazonu "dok si u mojoj kuci radices kako ja kazem", ali ipak ocekujem da se zna ko je roditelj, a ko je dete. Bar do sedamnaeste. :)

    Videh sad da imas novi blog i jos da se kafa spominje. Ja sam potpuni ovisnik. Odoh da citam.:)

    ОдговориИзбриши
  33. Ndaaaa, kod mene je bilo "ko plaća, taj je u pravu", pa se neslavno završilo po kreatore te politike. ;) Post je o svemu sem o kafi, actually, iako sam, takodjer, veliki ovisnik. :)

    ОдговориИзбриши
  34. Sad sam procitala AD i iskustvo sa sinom i brijanjem glave, nadam se da ce i ovaj moj imati tu fazu...

    Cek da vidim da li sam razumela ovo za link:
    <a href="http://dusanovaiivanovamama-imalinestolepse.blogspot.com/2011/10/ljubi-ga-majka.html?showComment=1319888881960#c4076187468481905765>Link text</a

    ОдговориИзбриши
  35. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  36. E, bila danas u Office Shoes-u, i videla sam CIPELE, ajao, Nataša, puna podrška!! :))))

    ОдговориИзбриши
  37. au, ja zaboravila na sopstveni blog.prascajte ljudi. :)))
    imam opravdanje.samo da se zna. :)
    igore sta si bre uklonio? mora da je znajuci tebe bilo nesto mnogo bezobrazno. :D opet neka objasnjenja i tako to, a? :)
    ova DIIM je najveci streber.:P
    duch hvala, hvala. zovi ze petnaestak godina da vratim nazad. :D

    ОдговориИзбриши